Passa al contingut principal

Ja ha arribat el 2021, i ara què?

Diumenge, 31 de desembre de 2020, i gairebé totes i tots al sofà de casa, cara la televisió. Són les 23:59 i el moment que tant hem esperat ha arribat. El 2020 ja és història, però sempre serà recordat com l'any de la Covid.

Al món educatiu, un any per a oblidar, però també per a recordar. La pandèmia ha tret a la llum la feblesa del sistema educatiu. Les retallades dels anys de la crisis i la falta d'inversió han multiplicat els efectes d'aquesta pandèmia. 


El passat mes de març, les escoles van tancar, però l'educació va continuar. Tant mestres com alumnes van treballar i donar el 120% per minimitzar els efectes d'aquest tancament, però el resultat final no va ser l'esperat. La bretxa digital, social i salarial van multiplicar les desigualtats entre alumnes. 

Però aquestes desigualtats també van colpejar a mestres i professionals de l'educació, ja que no totes i tots tenien adquirit un nivell bàsic de la tan necessària Competència Digital.



Presencialitat

Al setembre començà el nou curs escolar, i ho va fer de manera presencial (no sabem si degut a que era una necessitat educativa o econòmica), però tot i haver disposat de més de 5 mesos per millorar les condicions de presencialitat, seguim amb les mateixes mancances i problemes. Les mestres i els mestres que no tenien un control informàtic bàsic, continuen sense tenir-lo, i els alumnes que no disposen de les condicions òptimes per treballar a casa, continuen sense tenir-les.  A més a més, continuem esperant els ordinadors amb connexió que l'administració havia de repartir entre les alumnes i els alumnes. Un quant a la millora de les instal·lacions, ni les tenim ni crec que arribran...

Entrem en l'any 2021

Per sort, el 2020 és història, però com ja hem comentat al primer paràgraf, aquest any l'hem de recordar i tenir-lo present per no repetir les errades del passat. 

Si volem una educació pública i de qualitat, les condicions han de millorar. Moltes escoles necessiten reformes urgents, bona ventilació i una calefacció en condicions. En quant a l'accés a internet, s'ha de garantir que totes i tots els alumnes tinguin accés en condicions igualitàries.

En quant a la presencialitat de l'educació, ha quedat demostrat que, sobre tot a l'educació primària, és necessària, per tant, els protocols de seguretat han de ser clars. No és possible que les mesures a prendre en cas d'un positiu es modifiquin continuament amb l'única intenció de maquillar els resultats i que sembli que el departament d'educació està fent un bon treball. 

Per al 2021 volem la fi de les mascaretes i la tornada a la normalitat, però sembla que això encara trigarà. Així que mentre esperem a la fi d'aquesta maleïda pandèmia, sols demanem una mica de sentit comú per part de l'administració. Estem cansats d'escoltar mentides i falses promeses, volem acció i inversió. 

Feliç any nou a totes i tots els professionals de l'educació, ho mereixeu! 


Para leer en castellano, leer la publicación en Medium: https://salvacuenca.medium.com/

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Futbol i educació, educació i futbol.

No hi ha cap dubte que el futbol és molt passional. Que molts de nosaltres utilitzem el futbol per a desconnectar, alliberar-nos del dia a dia, no pensar en la feina o símplement passar una bona estona. Totes i tots ens enfadem o ens alegrem quan el nostre equip guanya o perd... i per què no dir-ho, algun insult que altre se'ns ha escapat. Jo porte molts anys anant a Mestalla, i com a tots, més d'una vegada he dit allò que no s'havia de dir... fins que un dia, diumenge a les 12h. i amb el camp ple de xiquets i xiquetes (no cal dir que el diumenge al matí és un horari molt familiar) vaig entendre que al futbol s'havia de ser educat. Recorde la cara d'alguns dels xiquets que tenia al meu voltant quan algú insultava a l'arbitre o a la mare d'algun jugador. Elles i ells no entenien res, inclús es sentien incòmodes. Des d'aquell dia, i ja fa molts anys, procure ser respectuós amb l'arbitre i/o els rivals. Però clar, al camp hi ha molta gent i això...

Imposem coneixement!

Sóc valencià, de la Ribera Alta, i he estudiat en valencià. A vegades pense que he de demanar perdó, sembla que a la gent no li agrada que a València parlem valencià. Ara, en el tema educatiu, resulta que els mestres adoctrinem, imposem o jo qué sé quantes barbaritats més. Sabies que la meitat dels valencians no parlen valencià ? Hi ha escoles infantils on s'estudia en valencià, però això a la gent no li agrada. Volen "libertad" per a escollir en quina llengua estudiar. I jo pense, quina llibertat té aquella o aquell que sols parla castellà? Pot escollir en quina llengua parlar quan es faça gran? No hi ha major llibertat que poder escollir, i per a escollir es necessita saber! Qui estudia en valencià, acaba parlant valencià i castellà, és a dir, es converteix en una persona bilingüe. Quin luxe, no? Podem dir el mateix d'aquells que estudien en castellà? Per sort, jo he estudiat en valencià i ara puc parlar tant en castellà com en la meua llengua materna. Sab...

Companyes i companys, feliç inici de curs!

Ha arribat el mes de setembre, i per tant, un nou curs escolar. I com cada any, una nova oportunitat per millorar. No importa si portem 2, 3 o 10 anys treballant, cada any és diferent. Personalment, m’he passat tot l’estiu sense voler que arribe el primer dilluns de setembre, no vos vaig a enganyar... Però quan més s'aproxima, més creix aquest sentiment de nerviosisme, emoció, dubte i il·lusió. Així és, il·lusió!  Són moltes experiències les que vivim a la primera setmana de setembre, saber quines seran les meues noves i nous companys, quins alumnes tindré, com anirà el curs escolar, etc. A més, i com cada any, tenim una revàlida per millorar allò que no ens va eixir tant be els anys anteriors. Dedicar-te a l’ensenyament és ser afortunat . Alhora que ensenyem, transmetem una sèrie de valors i sentiments que van més enllà de les matemàtiques, la lectura o l’història. Tenim una responsabilitat molt gran, una responsabilitat que fa de la nostra feina una forma de viure. Per...